Gebruikershandleiding Gardiner telescoopstelen

Lees alstublieft voor gebruik


Dit gamma aan stelen is volledig telescopisch met zijdelingse zelfregelende klemmen, overlap markeringen en stop-indicatie tape op elke sectie.  Alle stelen zijn voorzien van een geïsoleerde basissectie  voor maximale veiligheid.


Eerste Montage

Na ontvangst van de telescoopsteel  dient  een borstel, zwanenhals en werkslang  gemonteerd te worden op de volgende manier:

1. Neem het uiteinde van de werkslang ( de zijde zonder aansluitingen) en voer deze door de onderzijde van je steel totdat deze aan de bovenzijde verschijnt.

2. Neem de zwanenhals (carbon of kunststof) en sluit de rechte push-fit slangaansluiting van de zwanenhals  aan op de werkslang door deze stevig aan te drukken.

3. Schuif de zwanenhals as volledig in de bovenkant van de steel, en zet deze vast  door het dichtdrukken van het klemhendeltje.

4. Plaats de borstel op de zwanenhals (in de meeste gevallen push-fit)

5. Verwijder de rode clip van het  T-stuk en duw de zwanenhals slang in deze fitting. Druk de rode clip terug op zijn plaats.


Voor het eerste gebruik, is het raadzaam om de speling op alle klemmen te  controleren. De klem hendels moet gemakkelijk te openen en te sluiten zijn maar de klemmen dienen ook stevige grip te hebben op de secties.( Tevens dienen steeldelen makkelijk in en uitgeschoven te kunnen worden in open positie van de klemmen). Een eenvoudige manier om dit te testen is om het basisdeel (dikste deel van de steel) vast te houden met de ene hand en de bovenste klem (de kleinste) met de andere hand vast te houden en in tegenovergesteld richting te draaien. Als 1 of meerder secties gaan draaien door te weinig klemkracht dienen de desbetreffende klemmen te worden aangedraaid totdat deze voldoende grip hebben.


Hoe de telescoopstelen te gebruiken

1. Open de No.2 klemhendel (nummer 1 is voor de zwanenhals) en schuif het eerste deel uit.

2. Wanneer de sectie bijna volledig is uitgeschoven zal  je een overlapmarkering tegenkomen of je zult “voelen” dat de stop- indicatie tape tegen de klem aanschuift.

3. Schuif delen niet te ver uit. De stop-indicator tape is ontworpen om u een limiet aan te geven hoe ver een deel kan worden uitgeschoven. Als je hard genoeg trekt kun je het deel voorbij de indicatie-tape trekken, maar dit wordt niet geadviseerd voor maximale sterkte en stijfheid.

4. Herhaal dit voor alle andere secties tot de gewenste hoogte is bereikt.Schoonmaak & Onderhoud voor alle Telescoopstelen

Het is belangrijk om reiniging, onderhoud en reparatie van uw telescoopsteel te doen volgens onderstaande  handleiding. Di t garandeert een maximale levensduur van uw telescoopsteel.

Schoonmaak Schema:  


1. Houd te allen tijde de steel zo schoon mogelijk . Het schoonmaken  van de werkslang na elk gebruik zal de hoeveelheid vuil in de steel beperken. Een doek langs de slang halen tijdens het oprollen  is voldoende.

2. Spoel 1 keer per week of na het werken in zanderige omgevingen de steel door. Doe dit vanaf de bodemzijde (verwijder eventueel de beschermdop). Zet alle klemmen open en  schuif al spoelend de steeldelen 1 voor 1 heen en weer om vuil tussen de delen weg te spoelen.

 

Onderhoud Schema:


1. Naast bovenstaand schema raden we aan om eens in de 2 a 3 maanden de steel volledig uit elkaar halen. Doe dit door alle klemmen vergenoeg los te draaien , zodat er genoeg ruimte is om de steeldelen te verwijderen.

2. Maak de steeldelen schoon en droog en controleer en vervang eventueel de tapejes.

Als vervangingstape gebruik installatie tape. Als richtlijn: de tape helemaal aan de onderzijde van een steeldeel heeft circa 1 wikkel nodig, deze beschermt tegen slijtage aan de onderzijde van een steeldeel ,maar zal ook slijtage aan de  binnenzijde van secties beperken.

De tapejes ter bescherming van het te ver uitschuiven (stop indicatie) hebben 1 1/4 tot 1 1/3 wikkel nodig

3.Gebruik eventueel een droge-film PTFE-spray (teflon) voor de overlap gebieden, dit zal de levensduur van de steel verlengen. GEBRUIK GEEN op olie gebaseerde smeermiddelen zoals WD-40 of GT-85

4. De klemmen zijn voorzien van Delrin shims tussen het hefboompje en de klem body.  Deze kunststof schaaltjes zijn ontworpen om de meeste  slijtage tijdens het gebruik op te vangen. Controleer ze regelmatig op slijtage en vervang indien nodig. (circa 1x per 5 a 6mnd is het meest gebruikelijk)


FAQ


1. Mijn eind dop is versleten - moet ik die vervangen?
Ja, deze voorkomt schade aan de onderkant van de  secties . Bij niet vervangen leidt dit tot splinteren en splitsing van het carbon (of carbon/glasvezel)

2. Bij het uitschuiven van steeldelen  merk ik dat ik over de stop indicatietape heen schuif, waar ligt dit aan?  
Deze tape is ontworpen om te voorkomen dat secties te ver worden uitgeschoven. Samen met de visuele kleur markeringen geeft dit het veilige gebied aan tot waar een steel uitgeschoven mag worden. Als je hard genoeg trekt zal je weerstand ondervinden van dit tapje. Wanneer dit tapeje die weerstand niet meer geeft, is of  1- het tapje versleten of 2- staan de klemmen te slap gesteld. Vernieuw de tapejes door nieuwe (eventueel iets meer tape gebruiken) of in geval 2 stel de klemmen bij, maar zo dat in open positie de steeldelen goed blijven glijden.

3. Waarom hebben de secties overlap markeringen evenals de tapejes?
Dit is om maximaal gebruikersgemak en bescherming van de steel  te bieden. Op geen enkel moment mag een sectie verder worden uitgeschoven, dan het veilige maximum. De overlap markering fungeert ook als een visueel kenmerk als een gebruiker heeft nagelaten de versleten  stop-indicatie tape  te vernieuwen als onderdeel van het onderhoud. Sommige gebruikers willen graag steeldelen delen  verwijderen  en/ of extensies toevoegen. De overlap markering geeft dan aan waar te klemmen.

4. Waarom heeft elke sectie een tape wikkel aan de basis (onderste stukje) van elke sectie?
Dit wordt toegevoegd aan de onderkant van elke sectie ter vermindering  van de slijtage van de onderdelen. Vervang wanneer nodig als onderdeel van uw onderhoud routine.

5. De hefboompjes zijn slap komen te staan in de open positie, waarom?
Dit geeft aan dat de klemmen iets moet worden bijgesteld. Ongeveer 1 slag aandraaien van het moertje zal in de meeste gevallen genoeg zijn.

6. Mijn telescoopsteel is ouder geworden en er ontstaat wat slijtage. Nu merk ik dat de klem zich niet meer helemaal aanpast. Hoe kan ik de klem zo afstellen, zodanig dat deze weer volledig klemt, dus op de gesleten en de niet tot nauwelijks gesleten delen van een sectie?
Dit geeft aan dat het klemsetje nog iets verder moet worden aangedraaid. Plaats dat deel van een sectie onder de klem wat het meest versleten is. Draai het boutje zo ver aan dat de klem in gesloten stand goed klemt op dit “gesleten” deel van de sectie (vast is vast). Nu is de klem weer goed afgesteld en zal deze op elk willekeurig punt op een sectie genoeg klemkracht hebben. Het steeldeel  zal niet meer draaien/spinnen.

7. Waarom zit er aan de onderkant van het basisdeel van een telescoopsteel  een contrasterende  kleur of een rood geverfde band?
Dit is om aan te geven tot waar het veilig is om extensies  te klemmen.


 

GARANTIE INFORMATIE

Al onze uitschuifbare stelen zijn gedekt voor 12 maanden tegen fabricagefouten. Mocht een dergelijk defect wordt gevonden neem dan contact op met uw leverancier voor de verder afhandeling.

Wij zijn niet aansprakelijk op enigerlei wijze voor gevolgschade, verlies of letsel. Eventuele aanpassingen of hulpstukken van niet-goedgekeurde accessoires (borstels, stroom apparaten etc) maken de bovenstaande garantie nietig. Deze garantie dekt geen 'slijtage', gelijmde items of vervangingsitems,  items zoals stop indicatietape, eind doppen of de delrin shims (kunststof hefboom schaaltjes). Deze garantie geldt uitsluitend, indien de steel geregeld onderhouden wordt in overeenstemming met de instructies in deze handleiding. Stelen die buiten de normale operationele parameters worden gebruikt, worden niet gedekt.     Voor meer informatie, stuur een email naar info@gocleaning.nl of bel 0572-820 203


    Go Cleaning, uw Gardiner Benelux Dealer
Deze stelen zijn Utility Patent Beschermd onder Amerikaanse, Britse, Chinese en Europese wetten